události
HomeRady a NávodyJak si založit kvas na domácí pálenku

Jak si založit kvas na domácí pálenku

- Reklama -aktualita

Už je tu podzim a s ní i poslední práce v zahradě, mezi které patří i sběr jablek. V naší zahradě pěstujeme několik druhů jabloní a zpracováváme je na různé způsoby. Jeden ze způsobů na uskladnění jablek je založení kvasu, z něhož se později vypálí domácí pálenka. Ta vydrží několik let. Alespoň nám.

Kvas si následujícím způsobem zakládáme už několik let a vždy to dobře dopadlo, protože míváme z 300 litrů kvasu 26 až 28 litrů 52% domácí jablkovici.

Co budeme potřebovat

Struhadlo, nebo mlýnek na jablka.
Plastové nebo dřevěné sudy na uskladnění kvasu.
Cukr, vodu a míchadlo.
Postup založení kvasu

Začneme sklizní jablek. Minulý rok jsem zmlazoval jablka ze stromu, ale zlomil se mi větev pod nohama, tak tento rok už jen bezpečně ze země pomocí delší hole, kterou otřesu jablka.

Seberte popadané jablka, očistíme od trávy, listí a drobných větví, stejně vytřídíme shnilé jablka. Ty nám poslouží v kompostu.

Když máme jablka sebrána, očištěné a vytříděné, můžeme se pustit do jejich zpracování. My používáme na zpracování jablek ruční struhadlo, pomocí kterého jablka nastrouháme a dáme do sudů na kvašení. Ruční struhadlo jsem si musel trochu upravit, neboť strouhání takového množství jablek bylo fyzicky náročné. Na osu strouhacího bubnu jsem si přivaří sekáč s koncovkou SDS, který si dokážu namontovat na vrtací kladivo. Kladivo má i regulaci otáček, což je dost důležité na to, aby se dalo bezpečně použít.

Nastrouhaná jablka uložíme do sudů a přibližně zjistíme objem nastrouhaných jablek. V našem případě to bylo 400 litrů.

- Reklama -podnikatel
- Reklama -PR články
Must Read
- Reklama -PR články
Related News
- Advertisement -podnikatel